dilluns, 25 de febrer del 2013

El Jazz

Hola nois i noies!

Fa poc que hem començat a parlar sobre el jazz i avui m'agradaria explicar-vos el què hem après fins ara. El jazz és un estil musical que va sorgir a principis del segle XX a Nova Orleans, la ciutat que tenia el port més gran d'Amèrica. Allí hi havia gent de moltes nacionalitats diferents, i cada país tenia música pròpia. Els colonitzadors havien portat d'Europa la música clàssica i tradicional i els esclaus africans havien portat els cants i les danses tribals.


La mescla d'aquestes músiques va crear el ragtime, els espirituals negres, el blues i les worksongs (cançons de treball), els antecedents del jazz. La primera peça considerada de Jazz va sorgir el 1917. El jazz va anar passant per diferents estils i grans músics (a cada artista hi ha enllaçat un vídeo amb una de les seves obres):
 - 1910: Estil Nova Orleans. Apareixen les jazz bands. Scott Joplin
 - 1920: Estil Chicago. És l'edat d'Or del jazz. Louis Armstrong 
 - 1930: Nova York. Neix el swing i la big band. Duke Ellington, Count Basie, Billie Holiday, Ella Fitzerald o Benny Goodman són uns dels grans de l'època.
 - 1940: Be-bop: Jazz ràpid. Neixen els combos (grups reduïts). Dizzy Gillespie
 - 1950: Cool jazz: Ritme lent i sonoritats pausades. Miles Davis
 - 1960: Free jazz: busca llibertats sonores. El jazz comença a perdre importància. John Coltrane
 - 1970: Jazz fusió: integra aspectes del pop, rock i R&B. Chick Corea

Actualment hi ha molts artistes de jazz i ha recuperat la seva importància. Músics com Tony Bennett, Diana Krall o Esperanza Espalding toquen només jazz, i a més Lady Gaga i Michel Bublé també tenen algunes cançons de jazz. Aquí a Catalunya destaca una noia de 16 anys, Andrea Motis, de la qual ja us parlaré en un altre article.

Les característiques més importants del jazz són la improvització, el so personal, el ritme, la fusió de la música blanca i negra, la instrumentació (big band, formada per una secció rítmico-harmònica i una altra de melòdica) i les melodies escrites amb l'escala de blues.

Aquest vídeo és una mostra de com el jazz segueix ben viu (Lady Gaga & Tony Bennett amb "The Lady is a Tramp"):


Espero que us hagi agradat! Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada